archief

TOESTEMMING/VERGUNNING VOOR DE PLUKTUIN januari 2011

Na intensief overleg met de deelgemeente Delfshaven en Sport en Recreatie (beheerder/eigenaar van dit terrein) heeft ProGroen toestemming gekregen om op het leegstaande terrein naast het oefenveld ven JHR een fruitboomgaard (de pluktuin) te starten. De benodigde vergunningen (voor het plaatsen van een brug, thee/tuinhuisje en speelhuis) zijn aangevraagd (half januari 2011) bij de gemeente. Dit zal nog enige tijd in beslag nemen. Als de vergunningen binnen zijn zal ProGroen naar buiten treden met dit initiatief.

ROTTERDAM IDEE POSITIEF OVER INITIATIEF “DE PLUKTUIN”

rotterdam_idee_logo opzoomer-mee_logo

ProGroen heeft in het najaar van 2010 bij OPZOOMER MEE (Rotterdam Idee) het plan/bewonersinitiatief voor het starten van een fruitboomgaard (DE PLUKTUIN) op het al lang leegstaande terrein naast het oefenveld van JHR tussen de RFC weg en de Essenburgsingel ingediend voor het verkrijgen van een startersbedrag van 5000,-. In december 2010 werd ons medegedeeld dat ons plan een positieve beoordeling heeft gekregen van de jury van Rotterdam Idee. Binnenkort zal het bedrag van 5000,- worden overgemaakt voor DE PLUKTUIN. Dit is een enorme opsteker en wij kunnen nu eindelijk een gedeelte van ons alternatieve plan gaan waarmaken. U krijgt binnen kort meer informatie d.m.v. flyers, diverse media en spandoekborden. Wij hebben uw hulp bij de opzet en draaiende houden van deze PLUKTUIN heel hard nodig in de vorm van inzet, sponsoring van bijv. een fruitboompje en het schenken van nog bruikbare goederen (lijst zal eerdaags op onze site staan).

ROTTERDAM zal nog dit jaar een mooi en uniek initiatief rijker zijn. DE PLUKTUIN “van iedereen, voor iedereen”

CONTRACT tussen de pluktuin (progroen) en deelgemeente/SenR

Op maandag 4 aprill heeft progroen op de Looiershof het huurcontract ondertekend voor het gebruik van het al lang leegstaande terrein naast het oefenvel van JHR aan de RFC-weg/Essenburgsingel voor de fruitboomgaard “de pluktuin”. Onder het genot van taart tekende mevr. Karen Bebelaar en leden van Progroen het contract.

IMG_8420                   IMG_8404

Het contract is in eerste instantie voor een periode van 3 jaar. Daarna kan er telkens een verlenging van 2 jaar worden afgegeven.  Een periode voor onbepaalde tijd is niet mogelijk om geen belemmering te vormen voor eventuele herontwikkeling (lees bouw!). Maar dat speelt nu niet. Wij proberen er samen met wie maar wil en kan een succes van te maken. Wij bedanken mevr. Karen bebelaar en Sport en Recreatie. Eind april/begin mei organiseren wij nog een info avond over de pluktuin. Hierover ontvangt bericht. (meer foto’s in de rubriek foto’s)

INFO BIJEENKOMST DE PLUKTUIN SUCCES -APRIL 2011

Woensdag 27 april was er een info avond in het gebouw van de Educatieve tuin Essenburgsingel. De opkomst was goed. Aanwezigen  bleken enthousiast over het inrichtingsvoorstel waarbij op korte termijn rekening is gehouden met de inrichting van een fruitboomgaard, een ontmoetingsplek, een kruidentuin en een waterpartij. Op langere termijn zal de “PlukTuin” deel gaan uitmaken van het omvangrijke “Park Essenburg”. Dit voor iedereen toegankelijke gebied kan prachtig aansluiten op de groene zone’s. “PlukTuin” zal gedragen, gemaakt en onderhouden moet worden door buurtorganisaties en bewoners. Er is zeker ruimte ook voor recreatie. De tuin zal voor iedereen vrij toegankelijk zijn en kan gebruikt worden voor allerlei activiteiten zoals, Opzoomer festiviteiten, workshops, barbecues, markten, educatie, kindertheater, concerten etc. Een ieder met een leuk idee kan hiermee terecht op dit terrein. De informatie-avond was ook bedoeld om de buurtbewoners te betrekken bij de opbouw van de tuin. Elk initiatief is welkom en kan ertoe leiden dat het er alleen maar beter en mooier op kan worden. Op zaterdag 21 mei om 11 uur zal het startsein gegeven worden op het fruitboomgaard terrein. Onder het genot van een hapje en drankje zal het project van start gaan met de opbouw van de fruitboomgaard. Ieder die mee wil helpen is welkom. In eigen tijd en eigen tempo. Ook Cineac Delfshaven was aanwezig om verslag te doen (uitzending vanaf 9 mei – daarna op youtube te zien) – link:  http://www.youtube.com/watch?v=QF_0_HytGmU Vanaf minuut 25.32 een stukje over de info avond over de PLUKTUIN

Wilt u uw steentje bijdragen, dan vernemen wij graag van u. Onder de foto’s hebben wij nog een lijstje geplaatst met goederen die wij kunnen gebruiken.

IMG_0457

erik Wemmers – Xanne Maza (interview Cineac Delfshaven)

IMG_0464

bijeenkomst in gebouw educatieve tuin Essenburgsingel

IMG_0469

Elise Quaedvlieg (student Wageningen) Jorrit Noordhuizen (Scope) Rio Hollander (ProGroen)

IMG_0482

bewoners aanwezig op de info avond.

STARTSEIN DE PLUKTUIN EEN SUCCES -MEI 2011

Zaterdag 21 mei jl. was het dan eindelijk zover. Het startsein van de opbouw van de fruiboomgaard de pluktuin werd gegeven door Karen Bebelaar.

Karen_Bebelaar_start_pluktuin_21_mei_2011

Onder een heerlijke zonnetje en de aanwezigheid van tal van genodigden en wijkbewoners werd de eerste fruitboom (een kers) geplant door Karen bebelaar. Er zijn er deze dag totaal 13 geplant (allemaal kers). In het najaar komen de overige bomen (appel, peer en pruim), En van elk soort een oude boom van rond de 20 jaar. De gehele dag door gingen er mensen, maar kwamen er ook regelmatig andere mensen kijken en helpen in de pluktuin. Voor de kinderen waren er allerlei activiteiten (ballonnen oplaten – ondanks de helium wilde het de lucht in gaan niet echt goed lukken), kleuren, zelf een taartje maken – dit ging er in als…..TAART! en de volwassenen konden gezellig een praatje maken, uitleg krijgen maar ook al helpen met het opbouwen van de pluktuin. We hopen nu dat velen zich in willen zetten bij deze opbouw. Dit zal zeker een jaar in beslag gaan nemen. Tot die tijd is de tuin dan ook nog niet elke dag toegankelijk. Op zaterdag tussen 14 en 16 uur zal er vanaf heden iemand aanwezig zijn, zodat u langs kan komen om de handen uit de mouwen te steken (uiteraard in eigen tempo), maar ook om tuingoederen die u niet meer gebruikt te komen brengen. Tevens kunt u al lekker proeven van de rijpe aardbeitjes op de pluktuin!  Kunt u niet op zaterdagen, mail ons, dan zorgen wij dat we een afspraak maken op een ander tijdstip. Laten wij deze fruitboomgaard tot een succes maken.

KRANTARTIKEL 25 mei 2011

190920151260

SUCCESVOLLE NLDOET DAG 17 maart 2012

Wat een heerlijk weer gehad op zaterdag 17 maart 2012 tijdens de NLDOET dag van het Oranje Fonds. Vanaf 11 uur tot 18 uur lekker bezig geweest met met name het eens goed schoonmaken van de RFC weg en er zijn vele klussen en klusjes gedaan in de fruitboomgaard DE PLUKTUIN aan de RFC weg. Tevens zijn er langs de RFC weg nieuwe planten (vlinderstruiken) geplant voor het kunnen aantrekken van vlinders en bijen (o zo belangrijk). De opkomst was echt overweldigend! De samenwerking tussen ProGroen en Buurt Bestuurt TOP!! Vele bewoners, de Roteb, eductaieve Tuin, Groen het Zelf (buurt kruidentuin Essenburgsingel), Stadstoezicht, de tuinders aan de RFC weg, Cineac Delfshaven , Jai Hind en nog vele anderen hebben de handen uit de mouwen gestoken. Veel oppervlakkig vuil is weggehaald, veel takjes en takken in de haksleaar gegaan – naar de Pluktuin gebracht zodat verder gewerkt kan worden aan het landwinningspoject in de tuin. Kinderen hebben op spelender wijs mee gedaan met het schoonmaken. Hieraan waren leuke prijzen verbonden (Buurt Bestuurt), en als extraatje kregen zij een bakje patat. Het is zo goed te zien dat mensen zelf hun buurt kunnen aanpakken, goed samenwerken en gaan voor iets gezamenlijks in hun wijk. De wijk is van ons allen en met dit soort dagen merk je dat dit leeft onder de mensen. Geen gezeur, gewoon lekker doen en bezig zijn en vooral ELKAAR LEREN KENNEN!! Onder het genot van hapjes en drankjes en een uitgebreide lunch en afsluitend met heerlijke soep en een drankjes is deze dag gerust ZEER SUCCESVOL te noemen. Er zijn mensen naar de tuin toe gekomen die er nog niet eerder geweest zijn. Langzaam aan merken wij dat de fruitboomgaard (de enige stadfruitboomgaard in Rotterdam met nu al 70 fruitboompjes – dit worden er in het najaar 100!!), steeds meer bekendheid krijgt. Heel belangrijk. Want ook deze tuin is er voor iedereen. Zowel om in te genieten, maar ook om mee te helpen daar waar nodig is. Ook nog leuk om te vermelden: vele boompjes hebben al bloesem knoppen – met een beetje geluk zullen deze knoppen uitgroeien tot mooie vruchten. Dan kunnen wij dit jaar niet alleen bramen en aardbeiden plukken, maar ook perzikken, appels, peren, kersen en pruimen.

NLdoet_fotos_17_maart_2012_013NLdoet_fotos_17_maart_2012_043

NOVEMBER 2012

brussel

ARTIKEL IN WERKPLAATS NR 17 VAN de KNHM

Cover Werkplaats 17werkplaats 17 artikel

artikel in Dichtbij/de echo weekkrant 4-2-2015

dichtbij - de echo -schoonmaakactie 31 jan 2015

ARTIKEL IN DE HAVENLOODS 4-2-2015

de havenloods - schoonmaakactie rfcweg 31 jan 2015

ARTIKEL IN DE NRC rubriek buitenkijken  08-08-2015

NRC buitenkijken 8 aug 2015 website

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s