de Pluktuin

poort-215  1527082_459901670799223_1706855458_n

Op bovenstaande foto ziet u het terrein aan de RFC weg in Rotterdam zoals het was voor 2011. 18 Jaar lang heeft het er op deze wijze bij gestaan. Het is tijdelijk in gebruik geweest als parkeer terrein. Progroen bedacht het initiatief de stadsfruitboomgaard “DE PLUKTUIN”. Niet alleen om dit stuk asfalt om te toveren in een groene oase midden in de stad, maar zeker zo belangrijk; mensen uit de wijk, maar ook daarbuiten, samen te laten komen in deze oase. Bezig zijn in het groen, allerlei activiteiten organiseren zoals workshops, samen eten, koken, fruit plukken en hiervan producten maken, live muziek op het podium, poëzie avonden, (voor)lezen voor kinderen. Te veel om op te noemen. In het begin was de start moeilijk. Praten met de (toen nog) deelgemeente Delfshaven om toestemming te krijgen om op dit terrein een fruitboomgaard te ontwikkelen. Maar vooral de vraag beantwoorden; “hoe kun je fruitboompjes op dit asfalt plaatsen”? Het asfalt weghalen was geen optie (te duur!). Toen kwam het idee om de laagstam boompjes in bigbags te plaatsen. Dat was een goedkope en tijdelijke oplossing. En wat velen niet hadden verwacht; dat lukte wonderwel heel goed. De fruitboompjes (wij zijn begonnen met 6 boompjes en er staan nu 110 fruitboompjes) produceren elk jaar meer en meer fruit. Het jaar 2014 was een record. De boompjes hadden zoveel fruit dat wij het nauwelijks konden verwerken. Er is uiteraard veel weggegeven. In de loop der jaren is er veel meer bijgekomen in de Pluktuin. Een podium, een blokhut, een rozentuin. Met veel vrijwilligers zijn wij  weken bezig geweest een pontje te bouwen. Zodat je nu over de Essenburgsingel met het pontje naar de Pluktuin kan varen. Dat is een groot succes!

pontje en landwinning 004

In het begin is het erg moeilijk geweest om nieuwe vrijwilligers aan te trekken voor de opbouw van de Pluktuin. Mensen kijken eerst de kat uit de boom. Maar in de loop der jaren is door doorzettingsvermogen het aantal mensen die meewerken in de Pluktuin gestaag gegroeid en er komen ook veel mensen op de activiteiten af in de Pluktuin. De Pluktuin wordt nu ook wel de parel van de wijk genoemd. Elk jaar weer groeit de tuin anders dan het jaar ervoor. Mensen komen met nieuwe ideetjes, de indeling wordt anders, andere activiteiten. Je blijft bijschaven. Af is de Pluktuin nooit.  Het is wel fantastisch om te zien dat veel mensen in de wijk elkaar hebben leren kennen door dit initiatief. Maar ook allerlei andere buurtinitiatieven en organisaties komen in de Pluktuin. De tuin is er voor iedereen. En mag ook gebruikt worden door scholen en organisaties op NIET commerciële basis. Progroen de Pluktuin zorgt er voor dat de tuin voor een ieder toegankelijk is. Alle activiteiten worden gratis aangeboden. Al vragen wij wel zo af te mee te helpen in de Pluktuin. Velen handen maken het onderhoud lichter, maar het is zeker zo belangrijk voor het bestaansrecht van de Pluktuin. Het gebied RFC weg (echt uniek in Rotterdam) krijgt hopelijk een nieuwe wending. Met andere buurtinitiatieven en bewoners willen wij het gehele gebied (nu nog grotendeels eigendom van de NS) een blijvend groen (ongerept) karakter geven door hier het Essenburgpark (www.essenburgpark.nl) te ontwikkelen. En ook nu zie je dat mensen zeker hun inzet en energie tonen en geven om iets nieuws van de grond te krijgen. Wij gaan er voor!

pluktuin overzicht foto's juni 2013 006  visitiekaartje de pluktuin

Hierboven ziet u hoe het kale asfalt terrein tot een groene oase is omgetoverd in een relatief korte periode, namelijk 3,5 jaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s